Forskellen på briketter og træpiller

traepiller-briketterJeg har selv et temmelig stort hus og hvert år skal jeg benytte en hel del ekstra brænde i form af enten briketter eller træpiller til opvarmning af hjemmet, idet fjernvarmen ikke helt slår til. Igennem årene har jeg derfor ofte hørt spørgsmålet – hvad er forskellen på briketter og træpiller og hvad kan bedst betale sig at købe? Men lad os starte med lige at se lidt nærmere på de 2 produkter og finde ud af lige præcis hvad de dækker over.

Hvad er træpiller?

Træpiller er som regel lavet af tørt savsmuld der er komprimeret under højt tryk og derefter ekstruderet gennem en matrice. De kan omfatte et lavt niveau af tilsat bindemiddel, såsom stivelse, men langt de fleste steder bruger man intet andet end damp da træet under tryk og varme udskiller en naturlig lim der hjælper med at holde det sammen.

De kommer i flere forskellige størrelser – Alt lige fra de relativt små stykker på 6 mm eller 8 mm op til de lidt større produkter på 10 mm eller 12 mm.

Træpiller skal være helt tørre, rene, robuste og have et askeindhold af passende standard samt ikke indeholde nogle forurenende stoffer, såsom klorin eller metaller.
Fordelen ved træpiller er at de ofte er meget velegnet til automatiske på fyldnings systemer, hvor en beholder fyldes op og derefter styre fyret selv hvor mange der skal påfyldes for at opretholde en bestemt temperatur. De købes normalt i sække af 10 kg, men har man brug for større mængde er der mange steder muligt at bestille en bestemt lastbil der kommer forbi og fylder ens beholder op via en stor slange. Dette kan være noget nemmere end at manuelt skulle tomme 30-50 10 kilos sække ned i en beholder flere gange om ugen, hvis man har et stort forbrug af træpiller. Dette kan du læse en del mere om, under vores artikel om brænde her på side

Træpiller eller Træbriketter hvad skal man vælge hvis man vil spare penge på sit brænde eller finde billige briketter på tilbud?

Hvad er briketter?

Briketter eller træbriketter som de også kaldes, ligner træpiller, men er fysisk større. Størrelserne varierer men briketter fås ofte i diameter fra omkring 50 mm til 100 mm. Briketter er normalt mellem 60 mm og 150 mm i længden og fås både som runde eller firkanter. De giver som regel en renere ild, og er et ret godt alternativ til brænde stykker, da de har en højere energitæthed og meget stabil forbrænding.

energitæthed

Kombinationen af ​​en lav fugtighed (helt ned til 8-10%) med en komprimeret trætæthed giver et brændstof med høj energi densitet. Dette kræver også mindre lagerplads end lavere densitet brændsler som f.eks. flis.

Briketter i træ til brug i private hjem og brændeovne

Bruge som biobrændstof

Træpiller er også en miljøvenlig og ren type af brændsel, og især hvis de bliver brugt i en moderne træpillefyr som ofte er meget sofistikeret, og har ofte de alle de faciliteter som man finder i de moderne gaskedler. Den træ som disse træpiller (eller træbriketter for den sags skyld) er lavet af, er ofte rest træ som er tilovers i møbelindustrien og derfor træ der alligevel blot skulle bortskaffes.

Når det kombineres med en pålidelig levering, har træpiller vist sig at være et meget populært alternativ til fossile brændstoffer, især til små og mellemstore virksomheder som har behov for en masse varme eller opvarmning af større arealer.

Dette betyder at både træpiller og træ briketter er et rigtigt godt alternativ til almindeligt brænde som bøgebrænde ask, eg, gran osv. da de har en højere brændværdi og er produceret af rest træ der alligevel skulle afskaffes.

Energimæssigt er de ret ens og til almindelig opvarmning er der ikke den helt store forskel på dem, dog kan det for mange være noget nemmere at fylde sit fyr eller pejs op med træ briketter frem for træpiller hvis det blot er som et alternativ til andre typer af varme som el – eller fjernvarme. Er det derimod ens primære varmekilde er det ofte en bedre løsning at bruge træ piller da disse er mest velegnet til et automatisk påfyldnings system.

Kilde:
brikettertilbud.dk
Web: http://www.brikettertilbud.dk/traepiller/