Nyt tag på vores sommerhus

sortengoberet-teglstenSå er tiden desværre kommet til at få lagt et nyt tag på vores sommerhus. En stor del af vores gamle tag blæste i stykker her i efteråret og resten af temmelig slidt og medtaget af vejr og vind. Det gamle eternittag har holdt fint i de sidste 30 år nu på trods af det ligger lige ud til vandet hvilket jo giver en hel del ekstra belastning til taget. Mens man får ombygget sit hjem, kunne man jo evt. leje en container skurvogn eller pavillon til at bo i. Du kan se mere om disse muligheder i vores gamle indlæg om container skurvogn her.

Men hold da op hvor er det blevet svært at vælge hvad man skal bestille af nyt tag, der er jo efterhånden kommet så mange forskellige muligheder.
Her er nogle af mine overvejelser som jeg har gjort i forbindelse med valg af nyt tag til vores sommerhus i blokhus.

Tegltag – Et tegltag er jo efterhånden et oplagt valg, hvis vi kigger rundt er langt de fleste huse jo lavet af teglsten enten i rød eller i sort. Et tegltag er desværre en lidt dyr løsning og med alt den blæst der er der, tror jeg ikke det er den mest holdbare løsning i forhold til prisen.

Skifertag – et tag af naturskifer vil udseendemæssigt passe rigtigt godt på vores sommerhus, samtidig give et solidt tag der nemt kan modstå vind og vejr. Desværre en lidt for dyr tagløsning til vores sommerhus, havde det været et helårshus var et skifertag nok mit første valg.

Betontag – En billig tagløsning men desværre en så tung en tagtype af det ville kræve et vi lavede nogle større ombygninger på selve tagkonstruktionen, så et betontag blev hurtigt afskrevet som ikke en mulighed.

Ståltag eller zinktag – Zink ville umiddelbart være et pænt valg til lige netop vores sommerhus, men desværre lidt dyrere en et ståltag. Ståltaget er bestemt heller ikke en dårlig løsning især da vi umiddelbart vil kunne lægge det ovenpå det eksisterende tag og dermed spare bortskaffelse af det gamle samt få den ekstra isolering som det giver. P.t. hælder jeg mest til et ståltag når vi skal have lagt nyt tag.

Eternittag – Eternitplader er ofte en billig og hurtig løsning til f.eks. garager, sommerhuse eller udestuer. Det er ikke altid den pæneste løsning til f.eks. en villa hvor et skifertag eller tegltag ofte er en bedre løsning. Forden med et eternittag er prisen og at det er en tagtype der er nem at installere uden den store viden inden for tagdækning.

Tagpap – Flere og flere af de moderne sommerhuse i vores område har fået et nyt tag af tagpap, umiddelbart virker det som en god løsning da det er meget modstandsdygtig over for vind og vejr, er nemt at lægge og prisen helt i bund. Desværre syntes jeg ikke det vil passe på vores lidt ældre sommerhus uden at det går ud over æstetikken, så den mulighed blev også hurtigt valgt fra igen.

Så for lige kort at opsummere har vi følgende tagtyper:

  • Tagpap
  • Eternittag
  • Ståltag
  • Zinktag
  • Skifertag
  • Betontag
  • Tegltag

Så lige nu er valgten enten et traditionelt sort tegltag af teglsten eller et ståltag der ligner tegl. Prismæssigt og holdbarheds mæssigt vil ståltaget være den bedste løsning til vores sommerhus men alligevel syntes jeg godt man kan se forskel på de 2 når man kommer lidt tættere på og her er de almindelige tegltag nu den pæneste løsning. Det skal ikke være de nye højglans teglsten men blot de klassiske matte sorte sten. Men jeg tror af når det så har lagt der i 2-3 år vil man have meget svært at se forskellen så derefter ender det nok med et ståltag når vi skal have lagt et nyt tag på sommerhuset her når sneen forsvinder og vi kan komme i gang med opgaven.

Her er lidt ekstra info til dem som ønsker at læse mere om de forskellige tagtyper.

Kilde:
Prisertagsten.dk
http://www.prisertagsten.dk/tagtyper-i-danmark/